Planit dé app die jou helpt met het kiezen van de perfecte outfit voor ieder moment. Op basis van jouw kledingitems, stijl, het weer en de gelegenheid, suggereert Planit een passende outfit. Deze kan jij zelf aanpassen tot je tevreden bent. Het doel van de app is de gebruiker te inspireren en motiveren om de mogelijkheden die zijn of haar eigen kledingkast biedt, te herontdekken. Wie zegt dat je een luchtig zomerjurkje alleen in de zomer kan dragen?

Probleem

De meeste studenten willen graag meerdere items kunnen kopen per maand. Hierdoor komen ze snel uit op Fast Fashion. Excessief koopgedrag komt voort uit het verlangen naar een dopamine ervaring en is verslavend (D’Avella, 2016). Dit verklaart dat een grote meerderheid van studenten veel Fast Fashion items aanschaft. Hoewel deze mode-industrie iedereen een kans geeft om de nieuwste trends te kunnen volgen door lage prijzen, lijden zowel het milieu als de arbeiders er zwaar onder (D is for Dazzle, 2019). Mode is de twee na grootste watervervuiler op aarde. Daarom heeft Fashion Revolution ons gevraagd om een digitale oplossing te bedenken om koopgedrag te veranderen en zo Fast Fashion te verminderen.

Doelgroep

Het probleem van de Fast Fashion industrie is te groot om deze compleet op te lossen. Uit de afgenomen enquête is gebleken dat meer dan de helft van de 84 ondervraagde studenten 25-50% van hun kleding niet draagt. En 17,8% studenten zelfs meer dan de helft van hun kleding (Smink, Verhaar, Zwarteveen, pagina 31, 2019). Daarom focussen wij ons op een specifieke doelgroep: alle studenten die Fast Fashion bezitten en aanschaffen. En daarbij meer dan de helft van hun kleding weinig of niet dragen en niet meer omkijken naar deze kleding waardoor het in de kast blijft hangen.

Doel

Ons concept moet ervoor zorgen dat de doelgroep een kijkje neemt naar hun niet gedragen kleding en ze stimuleren om hun kleding te herontdekken. Onze Design Challenge luidt dan ook als volgt: “ Hoe kunnen we ervoor zorgen dat studenten (ongeveer tussen 17-25 jaar) die meer dan de helft van hun bezit aan kleding niet meer draagt, de items herontdekken en hiermee geïnspireerd raken om verschillende combinaties te maken waardoor het percentage ’niet gedragen kleding’ onder de 50% zakt middels een interactief digitaal product? ”